lördag 1 maj 2010

varför är man grönvit???

Utan att låta alldeles för mycket som SLAS så måste man ju ställa sig frågan. Jag håller på, nej ÄLSKAR ett lag som knappt kan vinna i superettan. För några minuter sen blåste man av matchen på Söderstadion där BAJEN tog torsk och gick runt hörnet med 2-3 mot Peking. Resultatet var nog ganska rättvist med tanke på hur första halvlek såg ut. Stressat och ofokuserat. Inte ens vår nye hjälte Hallenius kände man igen.
Nåja, tillbaka till huvudfrågan... Varför väljer man att plåga sig själv med att vara BAJARE? Att heja på Hammarby?

Om man tänker sig att det flyttar in en snubbe från en annan planet till Stockholm. Han är fotbollsintresserad, men har ingen geografisk, religiös, etnisk eller annan koppling till något av stockholmslagen. Vilket lag skulle han välja?
De svarta uppe i Solna har ju ett sm-guld att hålla i när det blåser.
Aporna har ju....fåsenu...jag kanske kommer på något.
Bepe har ju...Poppen i mål, men det räknas ju inte.
Hammarby har inget färskt guld. Vi har inte några spelare (förutom Rami) i landslaget. Allt vi har är ett mittenlag i superettan, med en publik som visar sjuuuuuk passion för sitt lag. Vi är BAJEN och det betyder mer än ett litet guld i någon liten fotbollstävling.

Ibland får jag frågan om vilka jag hejar på och jag svarar såklart att jag hejar på Hammarby, och då kommer frågan om vilka jag hejar på i allsvenskan. Mitt svar blir bara en axelryckning och en stilla undran om vilka gnaget eller djurgårn möter så jag kan hållapå motståndarna. Fast egentligen bryr jag mig inte om de andra lagen...alls. De är inte BAJEN, och alltså är de inte något att bry sig om.

Jag såg ett litet repotage om oss supportrar en gång, och man visade en sekvens med Glenn Hysén. Han berättade att han hade kommit på sig själv med att nynna på BAJEN-ramsor när han spelade på Söderstadion. VI gör ett bestående intryck på alla! Vi är HAMMARBY!

Jag kan inga andra lags ramsor, sånger eller traditioner. Jo, jag vet att packets publik brukar hälsa spelarbussen inför första matchen. Ungefär som våran marsch. Vad aporna hittar på har jag ingen aning om. Brommapojkarna har ju inte ens en klack.

Jag tror att de flesta vet att vi sjunger "just idag" innan hemmamatch. Jag tror att de flesta vet att vi räknar ner när det är femton minuter kvar. "öka takten" är ju lite av vårt varumärke. Som publik, som supporter är jag stolt över allt vi kommer med från läktarplats. Bortsett från idiotgrejor såklart. Dumheter hör inte hemma på vår läktare. en BAJARE börjar inte bråka, han slår ett pucko på käften om det behövs. En BAJARE skämmer inte ut sig mot motståndarlag. Han berättar tydligt för domare eller motståndare att de är dumma i huvudet! (för att de ÄR det oftast)

...vi har aldrig vunnit cupen
aldrig tagit sm-guld (inomhus)
men det skiter vi väl i
för vi är HAMMARBY
och nu tar vi tre poäng

1 kommentar:

Erik sa...

Bajen för alltid!

Vi e grön-vita bröder!